Co to jest indeks glikemiczny?

IG klasyfikuje produkty żywnościowe na podstawie ich wpływu na stężenie glukozy we krwi i czas pojawienia się tych zmian.

Wszystkie produkty porównywane są z glukozą.

Dla glukozy przyjęto indeks glikemiczny 100.

Inne produkty węglowodanowe mają tym niższy indeks glikemiczny, im są one trudniej i wolniej trawione i przyswajane

Proces przetwarzania produktów żywnościowych – na przykład gotowanie w przypadku marchewki – podwyższa indeks glikemiczny (marchew: surowa– IG 30, gotowana – IG 80).

Wysoki indeks glikemiczny (IG > 55):

  • Cukier, miód, słodycze
  • Węglowodany oczyszczane przemysłowo (biała mąka, biały ryż, makarony)
  • Ziemniak, kukurydza, banany, winogrona

Niski indeks glikemiczny (IG < 55)

  • Zboża nieoczyszczone (chleb pełnoziarnisty, ryż pełnoziarnisty, kasze o dużych ziarnach, makaron pełnoziarnisty – al dente)
  • Rośliny strączkowe i motylkowe: fasola, soja, ciecierzyca, soczewica
  • Warzywa (niektóre): Kapusta, brokuły, kalafior, zielona fasolka, sałata
  • Niektóre owoce: Wiśnie, truskawki, jabłka

autor

dr n.med. Sylwia Zawada-Targoni