Co to jest indeks glikemiczny?
IG klasyfikuje produkty żywnościowe na podstawie ich wpływu na stężenie glukozy we krwi i czas pojawienia się tych zmian.
Wszystkie produkty porównywane są z glukozą.
Dla glukozy przyjęto indeks glikemiczny 100.
Inne produkty węglowodanowe mają tym niższy indeks glikemiczny, im są one trudniej i wolniej trawione i przyswajane
Proces przetwarzania produktów żywnościowych – na przykład gotowanie w przypadku marchewki – podwyższa indeks glikemiczny (marchew: surowa– IG 30, gotowana – IG 80).
Wysoki indeks glikemiczny (IG > 55):
- Cukier, miód, słodycze
- Węglowodany oczyszczane przemysłowo (biała mąka, biały ryż, makarony)
- Ziemniak, kukurydza, banany, winogrona
Niski indeks glikemiczny (IG < 55)
- Zboża nieoczyszczone (chleb pełnoziarnisty, ryż pełnoziarnisty, kasze o dużych ziarnach, makaron pełnoziarnisty – al dente)
- Rośliny strączkowe i motylkowe: fasola, soja, ciecierzyca, soczewica
- Warzywa (niektóre): Kapusta, brokuły, kalafior, zielona fasolka, sałata
- Niektóre owoce: Wiśnie, truskawki, jabłka
autor
dr n.med. Sylwia Zawada-Targoni