Mleko chude czy tłuste? Od jakiegoś czasu Internet zarzuca nas rewolucyjnymi nowościami dotyczącymi diety. I tak jedna z tych rewelacji, poparta badaniami naukowymi, mówi, że mleko wspomaga odchudzanie (http://www.fakt.pl/Pij-mleko-bedziesz-lzejszy,artykuly,90354,1.html. http://www.webmd.com/food-recipes/news/20100922/milk-drinkers-may-lose-more-weight), a inne, że lepiej pić mleko tłuste niż chude (http://www.fakt.pl/Pij-tylko-tluste-mleko,artykuly,95260,1.html). Czas obiektywnie rozprawić się z mitami i wybrać co zdrowe!

Fakty:

2 szklanki mleka 0,5% tłuszczu zawierają: 195 kcal i 2,5 g tłuszczu, 1,6 g NKT i 605 mg wapnia

2 szklanki mleka 1,5% tłuszczu zawierają: 235kcal i 7,5 g tłuszczu, 4,8 g NKT i 600 mg wapnia

2 szklanki mleka 2 % tłuszczu zawierają: 255 kcal i 10 g tłuszczu, 5,9 g NKT i 600 mg wapnia

2 szklanki mleka 3,2 % tłuszczu zawierają: 305 kcal i 16 g tłuszczu, 9,6 g NKT i 590 mg wapnia

NKT: nasycone kwasy tłuszczowe

*wg Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

http://www.zachowajrownowage.pl/app/webroot/uploaded/up/Co_jesc_aby_schudnac.pdf

Mleko i jego produkty są w diecie głównym źródłem wapnia i witamin, główne witaminy D, B2 i B12. Duże ilości łatwo wchłanianego, pełnowartościowego białka zwierzęcego (zwierającego aminokwasy egzoegenne, czyli takie, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować) sprawiają, że jest ono niezbędne w naszej diecie. Jeśli ktoś nie lubi samego mleka – może go zastąpić jogurtem, kefirem lub maślanką.

W kilku badaniach klinicznych, zarówno w udziałem dorosłych jak i dzieci wykazano, że osoby, które spożywają większe ilości mleka dziennie (ponad 2 szklanki lub równoważnik tej ilości w przetworach mlecznych), uzyskują lepsze wyniki w redukcji masy ciała, niż osoby pijące mniej niż ½ szklanki mleka dziennie. Autorzy badań nie potrafią jednak wytłumaczyć przyczyn tych obserwacji.

Jedna z teorii mówi, że to witamina D zawarta w mleku pomaga w utracie masy ciała (mechanizm nie znany). Faktem jest jednak, że osoby które uzyskały większą redukcję masy ciała cechowały się większym stężeniem witaminy D.

Inna teoria mówi, że to wapń zawarty w mleku wspomaga odchudzanie. Potwierdzeniem tej teorii są obserwacje z innych badań, w których stosowano wapń w postaci suplementów diety. Osoby przyjmujące preparaty wapnia uzyskiwały większą redukcję masy ciała. Wapń zawarty w mleku jest szczególnie dobrze przyswajalny, gdyż laktoza (węglowodan zawarty w mleku) ułatwia jego wchłanianie.

Według innej teorii osoby pijące mleko, dzięki dużej zawartości białka, dłużej odczuwają uczucie sytości i rzadziej sięgają po przekąski między posiłkami.

Badania z udziałem dzieci wykazały, że uczestnicy wybierając mleko rzadziej sięgały po wysokokaloryczne napoje słodzone.

Jeszcze inna teoria zakłada, że w wśród osób dorosłych rośnie częstość nietolerancji laktozy, która objawia się biegunkami. Przyspieszenie pracy jelit skutkuje mniejszym wchłanianiem tłuszczu zawartego w pokarmach.

Teorii jest więc wiele… Ale spójrzmy na tabele żywieniową mleka… Każde mleko zawiera wapń i witaminę D, ale im większa „procentowość” mleka, tym większa jego kaloryczność związana z większą zawartością tłuszczów, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych. Nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają ryzyko miażdżycy i jej konsekwencji – zawału serca, udaru mózgu i amputacji (oczywiście przy współistnieniu innych czynników ryzyka, takich jak otyłość, nadciśnienie, palenie papierosów itp… samo mleko nie powoduje zawału 😉

Ja przedstawiłam suche fakty. Wybór należy do Ciebie! Ale myślę, że jednak chude mleko jest zdrowsze a podobnie jak tłuste dostarcza potrzebnych witamin i minerałówJ Smacznego!